Viikinkihäät Nuuksiossa

Blogi / Viikinkihäät Nuuksiossa

Viikinkihäät Nuuksiossa

Unohtumattomat viikinkihäät

Häät, rakkauden ja avioliiton juhla on aina arvokas tilaisuus siitä huolimatta missä ja miten ne järjestetään. Kukin pari juhlii haluamallaan tavalla resurssiensa mukaisesti. Paljon puhutaan hääparin näköisistä, personoiduista hääjuhlista, jotka vieraiden näkökulmasta kuitenkin tapaavat noudattaa totuttua kaavaa: vihkimistä seuraa ruokailu, ruokailua ehkäpä puheet ja jotain pientä ohjelmaa, sitten tarjoillaan kakkua ja lopuksi alkaa niin sanottu bileosuus. 

Persoonallisuus näkyykin usein hääjuhlan maustajissa, siinä miten eri osa-alueet toteutetaan ja mitä ne sisältävät. Sitä kovasti kaivattua ”jotain uutta” on yllättävän haastavaa toteuttaa nykyaikana, vaikka elämme runsaudensarvessa. Häämarkkinoiden vallalla oleva tarjonta kun on kovin samanlaista – tosin niin se on ollut oikeastaan aina. Jokin häätrendi, oli se sitten kukka, kakku tai ohjelmanumero, on suosiossa sillä hetkellä ja se näkyy tietyn aikajakson sisällä yhdessä jos toisessakin hääjuhlassa. Jos hääpari sitten haluaa hääjuhlastaan sen hetken valtavirrasta poikkeavan, lopputulos on sekä hääparin että heidän vieraidensa kannalta ikimuistoinen ja todellakin ”jotain uutta” vaikka olisikin samalla ”jotain vanhaa.”

Wäinölä muuntuu moneen ja visuaalisesti näyttävät viikinkihäät säväyttävät!

Viikinkihäät – Pohjolasta ihmemaahan

Entäpä jos hääjuhlat järjestettäisiinkin alusta loppuun huolellisesti toteutetun teeman ympärille, joka tarjoaa samalla kaavalla juhlaväelle jotain oikeasti erilaista, mutta samalla perinteikästä, yksilöllistä, mutta myös yhteisöllistä – hääjuhlan, joka sisältää runsaasti elämyksellisiä ja unohtumattomia hetkiä kaikille aisteille?

Nuuksion Taika on Pohjolan kansanperinteeseen ja Kalevalaan sekä fantasiahäihin erikoistunut juhlapalvelu, joka on luonut ainutlaatuiseen, metsän keskellä sijaitsevaan juhlapaikkaansa Wäinölään valmiita teemahääpaketteja. Viikinkihäät -teemaan on tehty valmis ohjeellinen ohjelmarunko, jota muokataan kunkin hääparin toiveita vastaavaksi kokonaisuudeksi. Päivän sisältöä myös harjoitellaan tarpeen mukaan ennalta. Siten hääjuhlaan valmistaudutaan yhdessä, jotta itse juhlapäivänä kaikki sujuu rennosti. Kukin teema sisältää erilaisia perinne- ja/tai fantasiaelementtejä, joiden toteutuksesta vastaa aiheeseen paneutuneet esiintyjät. Viikinkihäät -teeman erityispiirteenä on se, että hääjuhla on nykyajan häihin verrattuna paljon yhteisöllisempi tilaisuus. 

Viikinkihäät vievät riemukkaasti menneeseen aikaan.

Viikinkihäissä hääpari saatetaan liittoon teeman mukaisin menoin, mutta kyseessä ei ole juridisesti pätevä vihkiminen, vaan juhlaohjelmaan kuuluva perinneseremonia. Juhlapaikan catering hoitaa juhlien tarjoilut suosien lähiruokaa, luomua, kasviksia, sieniä, kalaa ja riistaa. Tarjottavat mukailevat teemajuhlaa, mutta menun sisältö luodaan yhdessä hääparin kanssa ruokamieltymyksiä ja ruoka-ainerajoituksia noudattaen. Juhlapaikalla ei ole anniskeluoikeuksia, joten juhlaan saa tuoda omat juomat.

Hääjuhlaan kuuluu niin perinteisiä rituaaleja kuin runsas määrä muusikoiden musisointia lumoavan miljöön ympäröimänä.

Viikinkihäissä on vauhtia ja mukaansa tempaavaa ohjelmaa.

Viikinkihäät

Juhlan aluksi vieraille tarjoillaan yrttijuomaa ja pikkusuolaisia Wäinölän nuotiopaikalla. Hääpari saapuu rumpujen ja laulun saattelemana vihkiseremoniaan hääkaaren alle. Romanttisiin vihkimenoihin kuuluu muun muassa sukujen ja haltijoiden saatesanat, lemmenlupaukset, hiusten sitominen, sormusten laitto, sormussanat, rakkauden sanat, yhyttäminen, käsipaasto, solmun sitominen sekä aamulahjan anto morsiamelle. Vaikka viikinkien avioliitoissa oli pitkälti kyse sukujen ja aseman vahvistamisesta sekä vaurauden lisäämisestä, romanttinen rakkauskaan ei suinkaan ollut ennenkuulumatonta viikinkien keskuudessa. He uskoivat esimerkiksi, että syvästi rakastunut pari voisi myöhemmin syntyä uudelleen ja kohdata seuraavassa elämässä.

Vihkimisen jälkeen juhlaväki siirtyy Wäinölän hirsitupaan kuulemaan viikinkiajan vieraantervehdyksen musiikin säestämänä. Ennen ruokailua hääparin vanhemmat luovuttavat morsiamelle avaimen. Viikinkiyhteisössä avaimen luovuttaminen oli tärkeä osa juhlaa. Avainta kantava nainen näet oli oman tilansa johtaja miehensä ollessa poissa. Avaimen luovutuksen jälkeen on ruokailun aika.

Viikinkihäissä on vauhtia ja mukaansa tempaavaa ohjelmaa.

Viikinkien juhlaruokiin kuului paahdetut lihat ja kalat, muhennokset, puurot, juurekset, pavut, kaalit, pähkinät, leivät ja maitotuotteet, jopa juustot. He osasivat myös säilöä ruokaa ja maustaa sitä pippureilla, kanelilla ja monilla muilla mausteilla, sekä maustekasveilla ja yrteillä, kuten valkosipulilla, tillillä, piparjuurella ja persiljalla. Suurin osa viikinkien häistä vietettiin syksyllä, kuten meillä kekrin jälkeen. Sadonkorjuu – jolloin raaka-aineita oli runsaasti ja ne olivat parhaimmillaan – mahdollisti monta päivää kestävien juhlien järjestämisen. Juhlissa syötiin ja juotiin runsaasti, pääasiassa olutta ja hunajasimaa. Ei varmaankaan kuitenkaan ihan niin paljon, kuin Kalevalaamme vastaavassa skandinaavisessa Edda-eepoksessa morsiamen kerrotaan syöneen. Hän näet tarinan mukaan oli nauttinut häissään kokonaisen härän, kahdeksan lohta ja kolme kannua hunajasimaa. Hunajan vuoksi herkutkaan eivät olleet viikingeille tuntemattomia. Muinaistarut kertovat häistä, joissa viikinkien jumala Thor oli syönyt kaikki morsiamelle ja naisille varatut makeat herkut.

Viikinkihäissä ruokailu aloitetaan hunajamaljojen nostolla, jonka viikingit uskoivat tuovan viisautta ja onnea. Ruoka tarjoillaan pitkillä lankuilla suoraan pöytiin, ja menu sisältää muun muassa Ofyr-ulkogrillissä kypsennettyä lihaa. Lankuille voi valita kalaa, riistaa tai molempia sekä runsaasti juureksia ja kasviksia, esimerkiksi paahdetut perunat ja lantut, hunajaiset porkkanat sekä grillatut tomaatit ja parsakaalia. Tarjoiluastiat on valmistettu savesta ja puusta.

Ruokailun jälkeen on ohjelman aika. Viikinkihäiden ohjelmiston kuuluu rakkauden sanoja, morsiamen naamioimista ja tunnistusta sekä kestitystä herkuilla, hedelmällisyyden vahvistamista, jumalatarten siunaus ja kiitokset luonnonhengille, miekkariittejä, käsien sitominen, tanssia, musiikkia sekä tulitaidetta ulkona. Juhlan aikana otetaan myös kuvapotretteja. Juhlien päätteeksi morsiuspari saatetaan morsiuskammioon soihtukujaa pitkin. Saattaminen pohjautuu viikinkien häämenoihin kuuluvaan avioliiton vahvistamiseen. Saattamalla hääparin pois juhlista, vieraat ilmaisivat julkisesti viikinkiyhteisölle tunnistavansa hääparin lailliseksi aviopariksi.

Iloa ja onnea unohtumattomaan päiväänne!

Nuuksion Taika – pieni hääperinnesanakirja

Aamulahja – huomenlahja
Hiusten yhteen sitominen – Hääparin hiukset palmikoidaan rituaalisesti yhteen hetkeksi, mikäli mahdollista.
Häämenuetti – Vanha suomalainen häämarssi.
Käsien sitominen – Hääparin kädet sidotaan hellästi yhteen ja vapautetaan jälleen merkiksi siitä, että he ovat solmineet liiton vapaasta tahdosta.
Käsipaasto – ks. käsien sitominen
Lapsilykky – Vanha hedelmällisyysriitti. Lapsen syliin ottaminen sen mukaan kumpaa sukupuolta ensimmäisen lapsen toivotaan olevan.
Lapsen ripotus – Siunatun veden pirskottelu morsiamen päälle.
Leivällä siunaaminen – Puhemies liikuttaa leipää hääparin yllä ja ympärillä lausuen samalla siunaussanoja.
Miekan vaihto – Hääpari vaihtaa miekkojaan keskenään sitoutumisen, uskollisuuden ja suojelun symbolina.
Morsiamen kantaminen – Morsian kannetaan sisälle tai ulos onnen varmistamiseksi.
Morsiustaivas – Kankainen vihkimäkatos tai juhlatilan koriste.
Onnen vahvistaminen Siniviitta-haltijan langalla – Hiusten palmikointi tai langan lisääminen asuun.
Puukon tupetus – Kosioriitti, morsian antaa sulhasen laittaa puukkonsa morsiamen tyhjään puukkotuppeen merkiksi liiton hyväksynnästä.
Sormuspuu – Hääparin kanssa valituin somistein koristeltu oksa, joka toimii seremoniassa sormusrasian tai -tyynyn roolissa.
Tanssiin nosto – Esilaulaja kutsuu hääkansan tanssimaan.
Vastominen – Hääparin jaloille ripsotellaan siunattua vettä.
Vedellä siunaaminen – ks. vastominen.
Yhyttäminen – Hääparin opastaminen kättelyyn, halauksiin ja suukotteluun.

 

Viikinkiaikaan kuuluu runsas pöytä herkkuineen

Nuuksion Taika & Wäinölä, Villa Paratiisi ja Ainola Pähkinänkuoressa

Järjestäjä: Nuuksion Taika, Pohjolan kansanperinteeseen ja Kalevalaan perustuvaan ohjelmaan erikoistunut juhlapalvelu.
Juhlatila: Wäinölä, Väinämöisen kotipaikan mukaan nimensä saanut, rautakauden henkeen rakennettu esteetön juhlatila, joka sijaitsee metsän keskellä Uudellamaalla, vain reilun puoli tuntia Helsingistä.
Kapasiteetti: Wäinölässä 40 ruokailijaa plaseerattuna penkeille neljän pitkän pöydän ääreen. Villa Paratiisissa 20.
Majoitus: Villa Paratiisissa 14 henkilölle (6 huonetta)
Hääsviitti Ainola:
Upea kahden hengen paljulla varustettu hirsimökki, jossa hääpari voi valmistautua juhlaan, viettää hääyönsä ja jäädä vielä häiden jälkeen nauttimaan yhdessäolosta.
Tarjoilu: Täyden palvelun catering, joka suosii lähiruokaa, kasviksia, sieniä, kalaa ja riistaa. Omat juomat sallittu.
Sijainti: Paratiisintie 115, Otalampi (Vihti)
Kontakti: 050 36 44 333
info@nuuksiontaika.fi

www.nuuksiontaika.fi

Tulishow kruunaa illan

Teksti: Johanna Merinen

Kuvat: Janne Pasanen

Luonnon lumoa

Etsitkö ideoita tiimi- ja virkistyspäiviin? Tarjoamme luontoelämyksiä kokouspäivien ja tyhypäivien oheen. Meidän toimintamme pähkinänkuoressa: Tilamme sijaitsevat Vihdin Otalammella Paratiisintiellä,

Lue lisää »

Vastuullinen vuosi 2024

On aika vilkaista taaksepäin ja summata kulunut vuosi 2024. Meidän toimintamme pähkinänkuoressa: Tilamme sijaitsevat Paratiisintiellä, Pohjois-Nuuksiossa: rantahuvila Villa Paratiisi,

Lue lisää »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje ja pysy ajantasalla!