



Lumoavat kesähäät
Häät, rakkauden ja avioliiton juhla on aina arvokas tilaisuus siitä huolimatta, missä ja miten ne järjestetään. Kukin pari juhlii haluamallaan tavalla resurssiensa mukaisesti. Paljon puhutaan hääparin näköisistä, personoiduista hääjuhlista, jotka vieraiden näkökulmasta kuitenkin tapaavat noudattaa totuttua kaavaa: vihkimistä seuraa ruokailu, ruokailua ehkäpä puheet ja jotain pientä ohjelmaa, sitten tarjoillaan kakkua ja lopuksi alkaa niin sanottu bileosuus.
Persoonallisuus näkyykin usein hääjuhlan maustajissa, siinä miten eri osa-alueet toteutetaan ja mitä ne sisältävät. Sitä kovasti kaivattua “jotain uutta” on yllättävän haastavaa toteuttaa nykyaikana, vaikka elämme runsaudensarvessa. Häämarkkinoiden vallalla oleva tarjonta kun on kovin samanlaista – tosin niin se on ollut oikeastaan aina. Jokin häätrendi, oli se sitten kukka, kakku tai ohjelmanumero, on suosiossa sillä hetkellä ja se näkyy tietyn aikajakson sisällä yhdessä jos toisessakin hääjuhlassa. Jos hääpari sitten haluaa hääjuhlastaan sen hetken valtavirrasta poikkeavan, lopputulos voi olla sekä hääparin että heidän vieraidensa kannalta ikimuistoinen ja todellakin “jotain uutta” vaikka olisikin samalla “jotain vanhaa.”

Kesähäät – Pohjolasta ihmemaahan
Entäpä jos hääjuhlat järjestettäisiinkin alusta loppuun huolellisesti toteutetun teeman ympärille, joka tarjoaa samalla kaavalla juhlaväelle jotain oikeasti erilaista, mutta samalla perinteikästä, yksilöllistä, mutta myös yhteisöllistä – hääjuhlan, joka sisältää runsaasti elämyksellisiä ja unohtumattomia hetkiä kaikille aisteille?

Kesähäissä hääpari saatetaan liittoon teeman mukaisin menoin, mutta kyseessä ei ole juridisesti pätevä vihkiminen, vaan juhlaohjelmaan kuuluva perinneseremonia. Juhlapaikan catering hoitaa juhlien tarjoilut suosien lähiruokaa, luomua, kasviksia, sieniä, kalaa ja riistaa. Tarjottavat mukailevat kesähäät-teemaa, mutta menun sisältö luodaan yhdessä hääparin kanssa ruokamieltymyksiä ja ruoka-ainerajoituksia noudattaen. Juhlapaikalla ei ole anniskeluoikeuksia, joten juhlaan saa tuoda omat juomat.
Kesähäät-teemajuhlassa hääpari vihitään veden äärellä laiturilla. Hääjuhlaan kuuluu niin perinteisiä rituaaleja kuin runsas määrä muusikoiden musisointia lumoavan miljöön ympäröimänä.

Kesähäät
Nykyään kesä, jolloin luoto on kukkeimmillaan ja sääkin usein suosii juhlijoita, on ehdottomasti yleisin vuodenaika hääjuhlille. Niin ei ole kuitenkaan ollut aina. Ennen häitä on pääasiassa vietetty sadonkorjuun jälkeen syksystä joulukuulle. 1900-luvun alkupuolella syyshäät saivat kilpailijan, kun juhannushäistä tuli suosittuja. Nykyään juhannushäitä järjestetään enää harvakseen, mutta kesähäät ovat mieluisia. Koska kesähäiden aikaan liikutaan paljon ulkotiloissa tai itse hääjuhlakin voidaan järjestää ulkotiloihin, sää luonnollisesti mietityttää hääparia.
Hyvin suunniteltu ja käytännön asiat huomioon ottavat järjestelyt pyyhkäisevät tummat pilvet hääsuunnitelmien tieltä. Eikä pieni sade pahasta ole, mikäli vanhaa kansaa on uskominen. Kautta aikain on uskottu, että sade tuo onnea. Sadepisarat morsiamen hunnulla enteilevät hyvää liittoa ja kun sade peittää morsiamen jalanjäljet maasta ennen vihkimistä, hänestä sanotaan tulevan onnellinen. Se kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ja naispuolisia vieraita kutsussakin muistuttaa, että korkeakorkoiset kengät eivät välttämättä ole paras idea häissä, joissa vietetään paljon aikaa ulkona.

Kesähäät -teeman juhlat alkavat Villa Paratiisin kauniilla rantaterassilla, jossa nautitaan marjajuomaa ja pikkusuolaisia bändin soittaessa kesäistä tunnelmamusiikkia. Sulhanen saapuu paikalle veneellä ja seppelöity morsian kävelee häämarssin soidessa portaita alas kohtaamaan sulhasen laiturilla. Vihkiseremonia etenee saatesanoista lemmenlupauksiin, joita seuraa sormusten laitto sekä sormussanat ja rakkauden sanat. Onnensäveliä ennen sopiikin jo suudella vastavihittyä puolisoa.
Onnitteluiden ja maljojen jälkeen häävieraat saavat nauttia juomista, musiikista ja makupaloista sillä aikaa, kun valokuvaaja ottaa hääparista ja häävieraista kuvia lumoavan kesäisessä miljöössä.

Hääjuhlaa voidaan viettää vieraiden lukumäärästä riippuen Villa Paratiisissa tai Wäinölän tuvassa. Juhlapöytiin tarjoiltujen alkupalojen jälkeen on vuorossa tanssitaiteilijan esitys sekä hääkansan tervehdykset, joiden jälkeen nautitaan pääruokaa. Menussa korostuvat sesongin ihanimmat herkut varhaisperunoista mansikoihin – mitä hääparin kanssa onkin yhdessä hyväksi katsottu.
Päivän ohjelmanumeroihin kuuluu muun muassa avainten luovutus, morsiamen ryöstö, ja tallennevieraskirja, johon vieraat voivat jättää äänitervehdyksiä hääparille. Ennen juhlien päättymistä on vielä kakun leikkaaminen ja ihanan tunnelmalliset ja iloiset kesätanssit terassilla tai juhlatuvassa.





Nuuksion Taika – pieni hääperinnesanakirja
Aamulahja – huomenlahja
Hiusten yhteen sitominen – Hääparin hiukset palmikoidaan rituaalisesti yhteen hetkeksi, mikäli mahdollista.
Häämenuetti – Vanha suomalainen häämarssi.
Käsien sitominen – Hääparin kädet sidotaan hellästi yhteen ja vapautetaan jälleen merkiksi siitä, että he ovat solmineet liiton vapaasta tahdosta.
Käsipaasto – ks. käsien sitominen
Lapsilykky – Vanha hedelmällisyysriitti. Lapsen syliin ottaminen sen mukaan kumpaa sukupuolta ensimmäisen lapsen toivotaan olevan.
Lapsen ripotus – Siunatun veden pirskottelu morsiamen päälle.
Leivällä siunaaminen – Puhemies liikuttaa leipää hääparin yllä ja ympärillä lausuen samalla siunaussanoja.
Miekan vaihto – Hääpari vaihtaa miekkojaan keskenään sitoutumisen, uskollisuuden ja suojelun symbolina.
Morsiamen kantaminen – Morsian kannetaan sisälle tai ulos onnen varmistamiseksi.
Morsiustaivas – Kankainen vihkimäkatos tai juhlatilan koriste.
Onnen vahvistaminen Siniviitta-haltijan langalla – Hiusten palmikointi tai langan lisääminen asuun.
Puukon tupetus – Kosioriitti, morsian antaa sulhasen laittaa puukkonsa morsiamen tyhjään puukkotuppeen merkiksi liiton hyväksynnästä.
Sormuspuu – Hääparin kanssa valituin somistein koristeltu oksa, joka toimii seremoniassa sormusrasian tai -tyynyn roolissa.
Tanssiin nosto – Esilaulaja kutsuu hääkansan tanssimaan.
Vastominen – Hääparin jaloille ripsotellaan siunattua vettä.
Vedellä siunaaminen – ks. vastominen.
Yhyttäminen – Hääparin opastaminen kättelyyn, halauksiin ja suukotteluun.

Nuuksion Taika & Wäinölä, Villa Paratiisi ja Ainola Pähkinänkuoressa
Järjestäjä: Nuuksion Taika, Pohjolan kansanperinteeseen ja Kalevalaan perustuvaan ohjelmaan erikoistunut juhlapalvelu.
Juhlatila: Wäinölä, Väinämöisen kotipaikan mukaan nimensä saanut, rautakauden henkeen rakennettu esteetön juhlatila, joka sijaitsee metsän keskellä Uudellamaalla, vain reilun puoli tuntia Helsingistä.
Kapasiteetti: Wäinölässä 40 ruokailijaa plaseerattuna penkeille neljän pitkän pöydän ääreen. Villa Paratiisissa 20.
Majoitus: Villa Paratiisissa 14 henkilölle (6 huonetta)
Hääsviitti Ainola: Upea kahden hengen paljulla varustettu hirsimökki, jossa hääpari voi valmistautua juhlaan, viettää hääyönsä ja jäädä vielä häiden jälkeen nauttimaan yhdessäolosta.
Tarjoilu: Täyden palvelun catering, joka suosii lähiruokaa, kasviksia, sieniä, kalaa ja riistaa. Omat juomat sallittu.
Sijainti: Paratiisintie 115, Otalampi (Vihti)
Kontakti: 050 36 44 333
info@nuuksiontaika.fi

Teksti: Johanna Merinen
Kuvat: Janne Pasanen



