KARHUNVUOSI

Vuodenkierto / Karhunvuosi

KARHUNVUOSI

Muinaissuomalaisille karhu, metsän kuningas Tapio, oli palvottu ja kunnioitettu eläin ja esivanhempiemme elämä kulki Karhunvuoden rytmissä. 

 

Karhunvuosi alkaa tammikuussa,  jolloin karhun kääntää kylkeä pesässään, huhtikuussa herätellään karhu talviuniltaan, heinäkuussa juhlitaan karhun syntymäpäivää ja syyskuussa karhu saatellaan talviunilleen.

KARHUMYTOL0GIA

Tule tutustumaan Pohjoisten kansojen karhumytologiaan ja viettämään Karhunvuoden juhlia Nuuksion Wäinölään!


”Tieto karhun myyttisestä alkuperästä kulki ihmisten mukana, sen voima ja väki oli heille selviö.

Karhu oli pohjoisten metsien mahtavin peto ja kiistaton valtias. Sitä palvottiin, varmasti pelättiinkin, ja sen taivaallisen mahdin alla elettiin. 

Se loisti öisin pohjoisella taivaalla Ison karhun tähtikuviona, johon kuuluvassa Otavassa monet ugrilaiset kansat ovat nähneet kultaisen korin, jolla ensimmäinen karhu oli maan päälle laskettu.” 


Heikki Willamon kirjasta Ison Karhun alla

KARHUN SYNTY

Syntymyytin mukaan karhu on jumalallista alkuperää ja kotoisin taivaasta, Ison karhun tähdistöstä:

 

Miss on Ohto synnytelty,
Mesikämmen käännytelty?
Tuol on Ohto synnytelty,
Mesikämmen käännytelty.
Ylähällä taivosessa,
Otavaisen olkapäillä.
Sielt on maahan laskettuna
Hihnoissa hopeisissa,
Kultaisessa kätkyessä.
Siel on Ohto synnytelty.
Mesikämmen käännytelty.

 

Kalevala 46. runo

KARHUn NIMET

Laulussa karhua kutsutaan Ohto-sanalla, joka on karhun vanhimpia nimityksiä. Näitä karhun kiertoilmauksia on syytä käyttää, jos ei halua kutsua karhua paikalle.  Karhua kutsutaan sadoilla eri nimillä, joita ovat muun muassa Tapio, Metsän kuningas, Eno, Kultaherra, Metsän omena, Källeröinen ja Kouvo, myös karhu-sana oli alunperin kiertoilmaus.

KARHUN AISTIT

Koostaan huolimatta karhu liikkuu todella äänettömästi ja nopeasti, se on myös taitava uimaan ja kiipeämään. 

Karhulla on heikko näkö, jonka vuoksi se nousee usein takajaloilleen saadakseen käsityksen ympäristöstään.

Karhu on hyvin ihmisarka ja pyrkii välttämään kohtaamisia. Erinomaisen haju- ja kuuloaistin avulla se huomaa ihmisen jo kaukaa ja piiloutuu tai poistuu paikalta.

TALVIUNI

Karhu kömpii pesäänsä päivänvalon vähetessä, syyspäivän tasauksen aikaan. Sanonta kuuluu: Matista karhu maata panee ja Matista ylösnousee.”

Talviunen avulla karhu selviää talvesta, jolloin se ei löytäisi syötävää. Karhun sydämensyke laskee ja sen energiankulutus on puolet valveillaolon aikaisesta.

Karhunpesä voi olla kaatuneen puun juurakon alla, jonne kasaantuu lunta, vanhan muurahaiskeon alla tai kallionkolossa.

KARHUNPENNUT

Tammikuussa karhu kääntää kylkeään pesässään ja toteaa: ”Yö puolessa, nälkä suolessa.” 

Karhu nukkuu puolet vuodesta talvipesässään. Sieltä se kömpii esille huhtikuussa kevään tullen. 

Karhunpennut syntyvät pesään talven aikana. Heti syntymän jälkeen pennut ovat vain oravan kokoisia. Kun ne keväällä kömpivät ulos pesästä, ne ovat kissan kokoisia. 

KARHUN PARANTAVAT VOIMAT

Karhu omaa salaperäistä tuonpuoleista voimaa ja uskottiin että sen ruumiin osissa oli karhun väki eli karhun mahti ja voima. 

Karhunhammas lapsen kaulalla suojaa pahoja voimia vastaan ja parantaa hammassäryn.  Karhunkynsi on vahva lemmentaikakalu, karhun penisluu tuo avio-onnen ja karhunrasvalla parannettiin ihosairauksia. 

KARHUNPEIJAISET

Karhun syntymyytti antoi luvan karhun kaatamiseen. Karhunpeijaisten jälkeen karhu saatettiin takaisin taivaalle, Ison Karhun tähtikuvioon.

Karhunpeijaisten lopuksi karhun kallo nostettiin ison männyn oksaan ja luut aseteltiin puun juurelle oikeaan järjestykseen. Näin varmistettiin, että karhu pääsee takaisin yläilmoihin, tähtikotiinsa.

KARHUN KOHTAAMINEN

Jos huomaat Karhun,  peräänny rauhallisesti takaisin tulosuuntaan. Jos huudat, karhu tulkitsee sen vihamielisyydeksi. Jos tuijotat karhua silmiin, se merkitsee haastetta. Jos heität keppejä, karhu kokee sen uhaksi. 

Karhunvuosi 2022

Karhunvuoden juhlat on tarkoitettu kaiken ikäisille, vauvasta vaariin. Juhlat järjestetään Nuuksion Wäinölässä sunnuntaisin klo 15-18 ja niihin sisältyy ruokailu. Tarjolla on kasvisruokaa, joka kelpaisi Karhullekin mm. sieniä, viljaa ja marjoja.

Juhlat järjestetään koronaturvallisesti ja noudatamme THL:n ohjeita. Ostetun lipun voi siirtää toiseen ajankohtaan, mikäli tilanne sen vaatii. 

Korona-tilanteen takia Karhunvuoden Talvipäivään ei myydä lippuja. se kuitenkin toteutetaan ja juhlasta tehdään video.

KARHUNVUODEN TALVIPÄIVÄ

Talvennapa taittuu, karhu kääntää kylkeää pesässään ja toteaa “Yö puolessa, nälkä suolessa”. Eteläisessä Suomessa tämä tapahtuu Heikinpäivänä 19.1. pohjoisessa Talvi-Mattina 24.2. Me vietämme päivää sunnuntaina 23.1. 

Tammikuun Karhunpäivän taiteilijat ovat kansanmuusikot Ulla Hillebrandt ja Mikko H. Haapoja.

KARHUNVUODEN KEVÄTPÄIVÄ​

Karhu herää talviuniltaan Jyrkin päivänä 23.4., karjan laitumelle laskemisen aikaan, jolloin suoritetaan karjan suojaaminen “Pane Jyrki koiras kiinni, älä laske laitumelle”. Me vietämme päivää sunnuntaina 24.4.

Huhtikuun Karhunpäivän taiteilijat ovat kansanmuusikot Ulla Hillebrandt ja Kiureli Sammallahti.

KARHUNVUODEN KESÄPÄIVÄ

Vuoden lämpimin päivä, keskikesän päivä 13.7, on myös Karhunpäivä, jolloin juhlitaan karhun syntymäpäivää. Me vietämme päivää sunnuntaina 17.7.

Heinäkuun Karhunpäivän taiteilijat ovat tanssija-muusikko Gabriela Ariana ja muusikko Tuomas Rounakari.

KARHUNVUODEN SYYSPÄIVÄ

Syys-Mattina 21.9. karhun uskottiin menevän talviunilleen ”Matista karhu maata panee ja Matista ylös nousee”.  Me vietämme päivää sunnuntaina 25.9. Syyspäiväntasauksen aikaan.

Syyskuun Karhunpäivän taiteilijat ovat Vuodenkierto työryhmän jäsenet Gabriela Ariana, Ulla Hillebrandt ja Magdaleena Mölsä.