KEKRI

Vuodenkierto / Kekri

KEKRI

Kekri oli maatalousyhteisön tärkein juhla, johon entisajan vuodenkierto päättyi ja uusi vuosi alkoi. Kun sato oli korjattu, oli aika juhlia ja pitää tauko. Kekriä on vietetty eri ajankohtina, syyskuun lopun ja marraskuun alun välillä sen mukaan, kun sadonkorjuu oli päättynyt. Kekrin nimi tulee suomalaisugrilaisesta sanasta kekra tai kekraj, joka tarkoittaa kiertoa tai pyörää. Kekrin juhlimisella on pitkä historia, joka ulottuu rautakauteen asti yli 2000 vuoden päähän. Kekriä vastaavia juhlia on vietetty kautta aikain eri puolilla maailmaa. 

JUHLITAAN YHDESSÄ

Wäinölän Kekri-juhla on osa Vuodenkierto-hanketta, jonka kehittämiseen on saatu tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Kekrin aikaan kokoonnumme yhteen, pysähdymme tarkkailemaan mitä tapahtuu luonnossa ja mitä meissä itsessämme.

 

Wäinölän Kekriä juhlitaan sunnuntaina 31.10. klo 15-18. Juhlassa esiintyvät kansanmuusikot Ulla Hillebrandt ja Olli Kari, taiteilija Gabriela Aldani ja tutkija Anna Rauhala. Kekrin yhteistyökumppaneita ovat Talonpoikaiskulttuurisäätiö, jonka Kekri-lähettiläs on mukana juhlassa, Maa-ja Kotitaulusnaisten liitto, jossa on suunniteltu meidän Kekri-menu ja Taivaananaula, jonka Vuodenkierto-kalenteria on Kekri-juhlassa myynnissä.

Tule Viettämään kekriä!

KEKRI-JUHLAN TAITEILIJAT

GARRIELA ARIANA

Gabriela on ekologinen taiteilija, tanssitaiteilija, laulaja, kehoterapeutti sekä esivanhempien perinteen kantaja ja siirtymäriittien taitaja. Gabrielan työskentely pohjautuu ekosomatiikan periaatteisiin ja ilmaisutaiteeseen.  

 

ULLA HILLEBRANDT
Ulla on taiteilija, laulaja ja viulisti, perinnetaitaja, kansanmuusikko, kansantanssi- sekä luontoyhteysohjaaja. Ullan työskentelyssä kansanperinne, musiikki ja metsämytologia yhdistyvät sielukkaaksi kokonaisuudeksi.

 

OLLI KARI
Olli on taiteilija sekä harmonikansoiton ja kansanmusiikin instrumenttiopettaja Sibelius-Akatemiassa ja PopJazz Konservatoriossa. Ollia on voinut kuulla monilla albumeilla ja elokuvissa. 

karhuaitalla-kaytava-vuodenkierto-1300

SADONKORJUU

Kekri sijoittui maataloustöiden päättymisen aikaan ja merkitsi samalla vuoden vaihtumista.

Nykypäivänä meistä harva viljelee ja korjaa satoa, mutta sadonkorjuuta on tärkeä tehdä myös omassa kehossa. 

Kuten korjatessa omenasatoa, jolloin hyvät omenat säilötään ja huonot kompostoidaan, niin voimme pysähtyä miettimään, mitä emme enää tarvitse elämässämme ja mistä voimme päästää irti.

Meidän toimintamme vaikuttaa siihen miten luonto voi ja tekemällä vastuullisia valintoja, voimme jatkossakin kerätä satoa.

kyykyssa-vuodenkierto-1300

JAKOAIKA

Jakoaika, joka alkoi Kekrin jälkeen,  on ollut erityistä aikaa uuden ja vanhan vuoden välissä. Jakoaika tarvittiin tasaamaan aurinkovuoden ja kuuvuoden väliin jäävä noin 12 vuorokauden aukko. 

Jakoaika oli ajatonta aikaa, jolloin yhteys tuonpuoleiseen ja vainajiin oli auki ja vainajien henget liikkeellä.

Esivanhemmat haluttiin pitää tyytyväisiä, jotta he suojelisivat maata. Kekrinä heille katettiin ruoka pöytään ja lämmitettiin sauna. 

Kekri on hyvää aikaa  muistella esivanhempia, se on kiitollisuuden ja jakamisen aikaa.  

puun-ymparilla-vuodenkierto-1300

LUONTOYHTEYS

Ihminen on luonto itse ja kaikki mikä tapahtuu luonnossa, vaikuttaa myös meihin ihmisiin. 

Kekrin aikaan luonto valmistautuu talveen ja siitä tulisi meidänkin ottaa mallia, hidastaa, rauhoittua ja pysähtyä. Ennen vanhaa Kekrin jälkeistä aikaa vietettiin hiljaa ja joutilaana.

Kekrin aikaan päivä on lyhyt ja illat pimeitä. Kekrinä on ollut tapana polttaa kekrivalkeaa eli kokkoa sekä soihtuja ja päreitä pahojen henkien karkottamiseksi.  

Kekrinä on hyvä pysähtyä nuotiotulen ääreen, rauhoittua ja kuunnella oman kehon viestejä. 

JÄRJESTÄ KEKRI-JUHLA

Olemme suunnitelleet kekri-juhlan, josta voit ottaa mallia myös omaan juhlaasi.

Löydät täältä Kekri-tietoa ja ideoita Kekri-juhlan toteuttamiseen – lauluja ja leikkejä sekä tarjoiluehdotuksen. 

KEKRITIETOA

Wäinölän Kekri-juhlassa tutustut Kekrin alkuperään sekä Kekriin liittyviin tapoihin ja uskomuksiin. Löydät linkistä tutkija Anna Rauhalan vastaukset kysymyksiin mikä on Kekri, jakoaika ja Kekripukki.

MUSIIKKI JA LEIKKI

Wäinölän Kekri-juhlassa lauletaan ja soitetaan perinteisiä lauluja ja ohjelmassa on Kekri-visailu. Löydät linkeistä laulujen sanat sekä nuotit ja Kekriin sopivia leikkejä. Leikkisyys, hassuttelu ja yhteinen nauru kuuluvat Kekriin.

RUOKAILU

Entisajan Kekrin rasvaiset liharuuat ovat Wäinölän Kekrissä muuttuneet terveelliseksi ja vastuulliseksi kasvisruuiksi. Jotta tulevaisuudessa voidaan korjata satoa, meidän tulee huolehtia luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.