Ohto, Kontio, Mesikämmen, Karhu, Veli, Hän

KARHU KANSANPERINTEESSÄ

Suomalainen kansanperinne sisältää paljon metsän eläimiin liittyviä tarinoita ja uskomuksia, eliväthän entisajan ihmiset metsässä ja olivat riippuvaisia metsän antimista. Eläimistä merkittävin oli metsän kuningas karhu, joka on ollut tärkeä kaikille pohjoisen kansoille.

Muinaissuomalaisille karhu oli pyhä eläin, jonka alkuperäistä Ohto-nimeä nimeä ei saanut äänen lausua, koska uskottiin että nimi kantaa sielua ja sen lausuminen tuo karhun paikalle. Ohto nimen sijaan käytettiin kiertoilmauksia, kuten Karhu, joka tulee karheasta turkista, Mesikämmen, Otso, Kontio tai Källeröinen. Muinaissuomalaiset uskoivat karhun olevan esi-isämme, mistä kertovat sukulaisuutta kuvaavat nimet Veli ja Äijä. Vanhoissa tarinoissa kerrotaan karhun ja naisen liitosta josta kasvoi karhun kansa. Karhun ihmismäiset piirteet olivat osaltaan vahvistamassa tätä uskoa; se söi marjoja ja sieniä, sen takajalan jälki muistutti ihmisen jälkeä ja nyljetty karhu oli ihmisen kaltainen. Karhua kutsuttiin myös Otavaksi, sillä uskottiin että Ohto on saanut alkunsa Otavassa, Ison Karhun tähtikuviossa. 

Miss on Ohto synnytetty, Mesikämmen käännytetty,
luona päivän, tykönä yön, Otavaisen olkapäillä.
Sielt on maahan laskettuna, kultaisissa kätkyeissä, 
hopeisissa vitjoissa, siel on Ohto synnytetty.

Karhua kutsuttiin myös nimillä Hän ja Jumalanmies. Sen katoaminen talviunille oli osoitus jumalallisesta alkuperästä; se näytti kuolevan kadotessaan talviunille ja nousi kevällä kuolleista ikuisen kierron merkkinä.

KARHUNVUOSI

Muinaissuomalaiset elivät luonnon kiertokulun mukaan ja karhulle oli omistettu kaksi päivää, toinen keskitalvella Heikinpäivänä 19.1. ja toinen keskikesällä heinäkuun 13. päivä. Karhunvuoteen kuului myös 21.9.,  päivä jolloin jolloin karhu pani maata ja 23.4., jolloin karhu heräsi talviuniltaan. 

19.1. karhu kääntää kylkeään pesässään ja toteaa ” Talvi puolessa, nälkä suolessa.” Samana päivänä uskottiin että talvenselkä taittuu, vuoden pimein aika jää taakse ja kevään odotus alkaa. Tätä talvenselän taittumista voi vanhaan tapaan tehostaa kovalla melulla ja kolinalla, jospa sitten pakkaset helpottaisivat…

Satu