Nuuksion Taikaa, haltijoita ja katajansavua

FACEBOOKISTA BLOGIIN

Kun luonto siirtyy talviunille ja ihmiset sisätiloihin, on oikea hetki aloittaa blogi. Olen nyt kaksi vuotta kirjoittanut Facebook-sivuille lyhyitä tarinoita vuodenkierron rytmissä, vanhan kansan tavoista ja uskomuksista. Täältä blogista löydät jatkossa pidemmän versio samoista aiheista ja FB-sivu tulee jatkossa olemaan englanninkielinen kertoen etupäässä Nuuksion tapahtumista.

Kuinkahan moni suomalainen on tietoinen että meillä on maailman laajin kansaperinne-arkisto. Sitä  ylläpitää Suomalaisen kirjallisuuden seura, joka tekee työtä monimuotoisen suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön puolesta. Seuran arkistoon on tallennettu kaikki tässäkin blogissa oleva kansanperinnetieto. Näin todetaan seuran asetuksessa 1831; 

Kansa ei elä vain nykyisessä ajassaan, vaan myöskin muinaisessa. Muinaisuuden muistoissa, tavoissa ja mietelmissä kansa näkee olentonsa juuren ja käsittää nykyisen tilansa ja arvonsa. 

HALTIOITA

Toiseksi kirjoittajaksi olen saanut Katajanhaltijan, joka tulee pohdiskelemaan maailman menoa luonnon keskeltä, metsän siimeksestä. Haltijausko oli tärkeä osa esivanhempiemme uskomusmaailmaa, Elias Lönnrot kirjoitti siitä seuraavasti (Suomen kansan muinaisia loitsurunoja, 1880);

Näitä haltioita, mitkä hyviä, mitkä pahoja, luultiin koko luonto täynnänsä olevan, ilmassa, maassa ja maan allaki. Ei ollut järveä, saarta, nientä ja lahtea, ei metsää, korpea, suota, kangasta, ahoa ja laaksoa, ei mäkeä, vuorta ja kukkulaa, ei lähdettä, puroa, jokea ja koskea, ei puuta, ruohoa ja kukkasta, ei ihmistä eikä muuta elävää, jolla ei olisi ollut erityinen haltiansa. Vedellä ja raudalla, tulella, tuulella ja pakkasella, vieläpä semmoisillaki olennoilla, kuin uni ja kuolema, oli oma lähimmäinen haltiansa.

KATAJANSAVUA

Koska Nuuksiossa on lukematon määrä katajia, sopii Katajanhaltija hyvin alueen suojelijaksi. Katajan on uskottu monissa vanhoissa kulttuureissa olevan erittäin voimallinen ; Babyloniassa katajaa poltettiin jumalille ja jumalattarille, egyptissä sitä käytettiin muumioinnissa ja Tiibetissä rituaalisuitsukkeissa. Samaanit käyttivät katajansavua päästäkseen transsiin ja ruton aikaan 1700-luvun alussa kaikki  tautialueilta Suomeen tuleva posti savustettiin katajansavussa. Katajaa poltettiin pahojen henkien ja noitien karkoittamiseen, Karjalassa kalma häädettiin huoneista katajansavulla ja sillä desinfioitiin sairashuoneet. Mitäpä jos laittaisit katajanoksia pesuveteen seuraavan kerran kun siivoat, se puhdistaa ja karkoittaa kaiken epäsovun ja  pahanmielen kodistasi….

KATAJANHALTIJA

Katajanhaltijoiden kerrottiin olevan kauneinta kansaa, niitä nähdäksesi voit kokeilla tätä vanhan kansan taikaa;  ”Mene hyvin vanhan yhdeksänhaaraisen katajan juureen ja vasemmalla kantapäällä kaiva kolo, johon vasemman käden nimettömästä sormesta tipauta verta, kierrä sitten kukonpään kera kataja, astu siitä yhdeksän askelta eteläänpäin ja katso yli olkasi, niin näet sen luona kauniita ihmisiä puhtaissa vaatteissa”. Jos et onnistu, niin löydät Katajanhaltijan tästä Nuuksion Taikaa-videosta, jossa todellisuus ja taru kietoutuvat toisiinsa. Klikkaa kuvataiteilija Päivi Hintsasen kuvitusta Anne Kalliomäen tarinaan ja hyppää joutsenen siivelle.

Satu

Nuuksion Taika_video_Katajanhaltijan tarina